Sunday, June 22, 2008

Tetapkan Hatimu Seperti Si Katak Kecil

Cerita tentang katak kecil

Pada suatu hari ada segerombolan katak-katak kecil yang berlumba lari. Tujuannya adalah mencapai puncak sebuah menara yang sangat tinggi. Penonton berkumpul bersama mengelilingi menara untuk menyaksikan perlumbaan dan memberi semangat kepada para peserta...

Perlumbaan dimulai secara jujur. Tak satupun penonton benar-benar percaya bahawa katak-katak kecil akan mencapai puncak menara. Terdengar suara, "Oh, jalannya terlalu sukar !! Mereka TIDAK AKAN sampai ke puncak."

"Tidak ada kesempatan untuk berhasil...menaranya terlalu tinggi...!! Katak-katak kecil mulai berjatuhan. Satu persatu... Kecuali mereka yang tetap semangat menaiki menara perlahan- lahan semakin tinggi...dan semakin tinggi..

Penonton terus bersorak. Lebih banyak lagi katak kecil lelah dan menyerah... Tapi ada SATU yang melanjutkan hingga semakin tinggi dan tinggi... Dia tak akan menyerah! Akhirnya yang lain telah menyerah untuk menaiki menara. Kecuali satu katak kecil yang telah berusaha keras menjadi satu-satunya yang berhasil mencapai puncak!

SEMUA katak kecil yang lain ingin tahu bagaimana katak ini boleh melakukannya? Seorang peserta bertanya bagaimana cara katak yang berhasil menemukan kekuatan untuk mencapai tujuan? Ternyata... Katak yang menjadi pemenang itu PEKAK!!!!

Kata bijak daripada cerita ini adalah:
Jangan dengar orang lain yang mempunyai kecenderungan negatif ataupun pesimis terhadapmu...kerana mereka mengambil sebahagian besar mimpimu dan menjauhkannya daripadamu. Selalu fikirkan kata-kata bertuah yang ada. Kerana segala sesuatu yang kamu dengar dan kamu baca boleh mempengaruhi perilakumu!

Kerana itu: Tetaplah hatimu dan pendirianmu selalu....

0 bisik bicara untuk @NjaNG: