Friday, December 19, 2008

Adakah dukacita satu anugerah?

Do'a Rasulullah S.A.W ketika dan saat berasa dukacita yang teramat...

Ya Allah, Ya Tuhanku...
Sesungguhnya aku mengadu kepada-Mu tentang kelemahan upayaku..
tentang kekurangan usahaku..
dan hinanya aku dikalangan manusia..

Wahai Tuhan Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..
kepada siapakah akan Engkau serahkan aku???
adakah kepada musuh untuk selalu menyakiti aku..
atau kepada orang terdekat yang Engkau berikan kuasa kepadanya untuk menggagalkan segala urusanku???

Aku tidak peduli sekiranya kemurkaan-Mu itu tidak terjadi kepadaku..
Namun, aku lebih mengharapkan kesejahteraan daripada-Mu..

Aku memohon pelindungan dengan nur "wajah-Mu" yang menyinari langit dan bumi..
menerangi kegelapan dan memperelokkan urusan dunia dan akhirat...

Lindungilah aku daripada kemurkaan-Mu atau apa-apa yang mungkin menimpaku disebabkannya..

Hanya kepada-Mu aku berserah diri dan pasrah supaya Engkau redha kepadaku..
Sesungguhnya tiada daya upaya dan tiada kekuatan melainkan dengan-Mu..

(Hadis riwayat Abdullah bin Ja'afar di dalam Mu'jam Al-Tabrani Al-Kabir, dinilai hadis ini hadis hasan oleh As-Sayuthi)

Peristiwa disebalik do'a ini...

Nabi S.A.W telah kehilangan dua orang pembela dan penyokong besar yang terkemuka. Kewafatan Abu Talib iaitu pemimpin keluarga Abdul Muttalib, pembela terkemuka Nabi Muhammad S.A.W dan orang terkemuka kaum Quraisy merupakan bapa saudaranya yang selalu melindunginya daripada ancaman kafir Quraisy. Juga kematian isterinya yang tercinta, Sayidatina Khadijah. Abu Talib ialah pelindung hidup dan kehormatan baginda S.A.W sementara isterinya Sayidatina Khadijah mengabdikan diri pada agama Islam dengan hartanya yang melimpah.

Sejak awal tahun kesebelas kenabian, Nabi Muhammad S.A.W. mengalami suasana penuh permusuhan dan dendam terhadapnya. Nyawa Baginda S.A.W. selalu terancam terus-menerus dan Baginda S.A.W. juga tidak memperolehi peluang untuk berdakwah.

Beberapa hari selepas kematian Abu Talib, seorang daripada bangsa Quraisy telah melemparkan kotoran ke atas kepala Baginda S.A.W. Memandangkan suasana getir di Mekah, Baginda S.A.W. memutuskan untuk pergi ke kawasan yang lain. Ketika itu Thaif sedang membangun dan Baginda S.A.W mengambil keputusan untuk pergi ke sana menghubungi pembesar-pembesar suku Thaif lalu mengajak mereka memeluk agama Islam.

Di sana, Baginda S.A.W. menerangkan agama tauhid dan meminta bantuan dan sokongan mereka. Namun, seruan Baginda S.A.W. ditolak dan ditentang. Malah, para pembesarnya telah menghasut sebilangan orang bodoh dan berfikiran sempit sehinggakan Baginda S.A.W. akhirnya dikepung dan dihalau oleh mereka. Maka Baginda S.A.W. pun keluar dari Thaif dan berlindung di sebuah kebun.

Setelah itu, penduduk Thaif berhenti mengejar Baginda S.A.W. . Badan Baginda S.A.W. mengalami luka yang teruk sehinggakan darahnya mengalir hingga ke kakinya akibat dilempar batu-batu oleh penduduk Thaif itu. Lantas Baginda S.A.W. pun berdo'a seperti do'a di dalam hadis yang telah saya kemukakannya di atas.

Do'a tersebut merupakan luahan hati Baginda S.A.W. yang telah menempuh lima puluh tahun umurnya dengan kehormatan dan martabatnya yang tinggi dilindungi oleh dua orang penyokong yang terkemuka dan yang terlalu menyayanginya malah sanggup berkorban untuknya. Tetapi ketika itu selepas kematian mereka berdua, Baginda S.A.W.menempuh dugaan dan ujian yang sangat besar.

0 bisik bicara untuk @NjaNG: